Želite spoznati, kako poteka delo na televiziji? Želite obiskati uredništvo in studio, kjer nastajajo zabavne in informativne oddaje?

 

Raziskujte okolje, pišite, fotografirajte, snemajte!

 

 

Sodelujte v mednarodnem projektu

Mladi poročevalci za okolje v šolskem letu 2014/15!

 

Spoštovani,  

 

tudi v letošnjem šolskem letu vabimo učence, dijake in študente, da postanejo poročevalci o okolju in za okolje. Vabimo jih, da opazujejo in raziskujejo svoje okolje, da prepoznavajo težave in izzive, ugotavljajo njihove vzroke in učinke, poiščejo dodatne podatke, informacije in pojasnila pri strokovnjakih iz njihovega lokalnega okolja. Iščejo lahko primere, projekte in posameznike, ki s svojim delovanjem prispevajo k izboljšanju stanja v okolju, ali pa – nasprotno - opozarjajo na aktivnosti, ki povzročajo negativne učinke.

 

KAJ IN ZAKAJ?

Projekt Mladi poročevalci je namenjen prepoznavanju, analiziranju, razumevanju in povezovanju vzrokov, učinkov in posledic različnih aktivnosti in procesov v lokalnem okolju, ki jih je posredno mogoče povezati tudi z globalnimi izzivi. Eden izmed ciljev projekta je, da mladi razmišljajo o okoljskih izzivih ter tudi druge spodbujajo k razmišljanju o njih in skupnemu iskanju rešitev.

 

KDO LAHKO SODELUJE?

V natečaju lahko sodelujejo učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol ter šolskih zavodov, kot tudi študenti, ki so stari od 11 do 21 let.

 

O ČEM POROČATI?

Mladi lahko spremljajo različne okoljske vsebine in aktivnosti, ki se nanašajo

na različna področja in teme:

·         kmetijstvo,

·         naravne nesreče,

·         podnebne razmere,

·         energija,

·         odpadki,

·         smeti,

·         voda,

·         trajnostna potrošnja,

·         industrijsko onesnaževanje,

·         gozdovi,

·         prevoz,

·         poseljenost,

·         morja in jezera,

·         biotska raznovrstnost ter

·         trajnostni razvoj na splošno.

 

Če imajo učenci in dijaki dilemo, katero temo izbrati, vam bi želeli izpostaviti dve temi, ki sta trenutno v Sloveniji najbolj aktualni: naravne nesreče, medsebojna pomoč in solidarnost ter lokalna samooskrba.

 

KAKO PRIPRAVITI PRISPEVKE?

Vsebine, ugotovitve, informacije in izjave lahko učenci, dijaki in študentje predstavijo v obliki časopisnih člankov, radijskih ali video prispevkov, javne razstave (fotografije, slike) itd.

·         Članek:

Naslov naj bo zanimiv in kratek. Dolžina naslova naj ne presega 140 znakov, dolžina teksta pa naj ima največ 1.000 besed. Članek je lahko opremljen tudi s fotografijami (eno ali več). Članek naj bo v Microsoft Word ali PDF formatu s priloženimi fotografijami.

·         Fotografija:

Vsebine je mogoče predstaviti tudi s fotografijo ali kot serijo fotografij (do 12 fotografij). Fotografije morajo biti opremljene z naslovom (do 140 znakov) in kratkim opisom (dolgim do 150 besed). Opis mora pojasniti  povezavo med obravnavnim okoljskim problemom oziroma izzivom, temo ter po možnosti nakazati rešitve. Fotografije morajo biti oddane v digitalni obliki v formatih  .jpg, .png, .tif, .gif ali formatu .pdf z resolucijo 150-300 dpi.

·         Video:

Video prispevek naj bo pripravljen kot dokumentarni film, reportaža ali intervju. Imeti mora naslov (do največ 140 znakov). Dolžina prispevka naj ne presega 3 minut, pripravljen pa mora biti tako, da ga je mogoče objaviti na portalu YouTube.

 

Prijave prispevkov

Vsak prispevek mora biti opremljen z naslednjimi podatki:

·         ime in priimek avtorja,

·         starost in

·         šola, ki jo obiskuje.

Zaradi varovanja osebnih podatkov lahko, po objavi na omrežju Facebook, podatke o avtorju pošljete na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . Podatke potrebujemo zaradi sledljivosti natečaja na nacionalni ravni in primerljivosti na mednarodni ravni.

 

Nasveti in namigi

Na spletnem mestu www.mladiporocevalci.si si lahko učenci in dijaki pomagajo z nasveti (pod Inspiracija in pod O programu - Mednarodni natečaj).

 

KJE OBJAVITI PRISPEVKE?

·         Na strani Facebook

Prispevke dijaki, učenci in študentje sami objavijo na družbenem omrežju Facebook www.facebook.com/MladiPorocevalciZaOkolje, ter tako postanejo pravi novinarji in fotoreporterji, odgovorni za vsebine, ki jih pripravijo.

 

·         Preko elektronskega naslova

Druga možnost je, da se gradivo posreduje na naš internetni naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. in ga bomo mi objavili na www.facebook.com/MladiPorocevalciZaOkolje.

 

 

DO KDAJ OBJAVITI?

Objavlja se lahko vsak dan, priporočeni časovni termin pa je 31. marec 2015. Med vsemi prejetimi in objavljenimi prispevki do tega datuma bomo izbrali tri najboljše ter jih prijavili na Mednarodno tekmovanje (www.youngreporters.org ).

 

 

NAGRADE

Letos bodo avtorji najboljših prispevkov še posebej nagrajeni, saj so nagrade privlačne in nadvse zanimive. Avtorji treh najboljših prispevkov (v vsaki kategoriji (članek, fotografija, video), bodo obiskali vodilno medijsko hišo PRO PLUS v Ljubljani (POP TV, Kanal A, BRIO, OTO, KINO, VOYO). Obisk bo trajal približno 2 uri. Ogledali si bomo Uredništvo 24UR (studio, režija, spremljanje oddaje za režijo), Uredništvo SVET (montaža, studio, režija) in studio 4 (scene aktualnih šovov).

 

Prvi trije zmagovalci, v vsaki kategoriji, prejmejo tudi bogate praktične nagrade, ki jim bodo v pomoč pri novinarskem delu v prihodnje.

 

IZBOR IN SODELOVANJE NA MEDNARODNI RAVNI

Do konca meseca aprila bomo najboljše prispevke bomo prijavili na mednarodni natečaj.

Če bo članek izbran za udeležbo na mednarodnem natečaju, vas prosimo za angleški prevod.

 

DODATNE INFORMACIJE IN VPRAŠANJA

Za vsa dodatna vprašanja smo vam z veseljem na voljo na spodaj navedenem e-naslovu in mobilni številki. Več o dogajanju na globalni ravni pa je na voljo na www.youngreporters.org 

 

Verjamemo, da opazujete in raziskujete svet okolju sebe, zato se nadvse veselimo vaših objav!

 

Prijazen pozdrav,

 

Maja Kobal

vodja projekta Mladi poročevalci

GSM: 041 37 94 96

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

spletno mesto: www.mladiporocevalci.si

 

Program Ekošola. www.ekosola.si

Društvo DOVES – FEE Slovenia: www.drustvo-doves.si

Attachments:
Download this file (Dopis za šole MPO 2014-15.doc)Povabilo k sodelovanju[ ]619 kB


Kontakt nacionalne koordinacije
Program Mladi poročevalci
Društvo DOVES-FEE Slovenia
Cesta solinarjev 4
p.p. 213
6321 PORTOROŽ
Tel: +386 41 379 496
Mail: info@mladiporocevalci.si
Web: www.mladiporocevalci.si


Vodja projekta: Maja Kobal

Kontakt DOVES-FEE SLOVENIA
Društvo DOVES - FEE Slovenia
Cesta solinarjev 4
p.p. 213
6321 PORTOROŽ
tel: +386 0599-555-50
Mail: info@drustvo-doves.si
Web: www.drustvo-doves.si

Predsednik: Fiorenzo Lupieri